Print

STAHL Exd besturingspanelen voor bulkhandling oplossingen

Sinds een aantal jaren levert STAHL drukvaste Exd ‘CUBEx’ besturingspanelen aan Pneumix Injection Units in Son (NL). Pneumix is gespecialiseerd in bulkhandling oplossingen, met name voor de petrochemische industrie.

Voor het grootste deel zijn dit gestandaardiseerde oplossingen voor het doseren en injecteren van katalysatoren en additieven in de krakers op raffinaderijen. Dit zijn zeer fijne poeders die als droge stof aan het kraakproces worden toegevoegd.

Deze toevoegingen zijn van essentieel belang voor de raffinaderij en daarom is het zeer belangrijk dat de installaties van Pneumix uiterst betrouwbaar en nauwkeurig zijn 24u per dag, 7 dagen per week , 365 dagen per jaar.

Afhankelijk van de raffinage capaciteit op een locatie, wordt er per dag tussen de 1000 kg en 50.000 kg van de dosering (katalysatoren en additieven) gebruikt. De grootste raffinaderij in Europa staat in Antwerpen (Total). Hier wordt per dag tussen de 12 en 16 ton katalysator gebruikt. De hele grote raffinaderijen staan voornamelijk in Azië en het Midden-Oosten. Aangezien daar de vraag nog altijd toeneemt, worden daar nog steeds nieuwe raffinaderijen gebouwd. In Europa verloopt deze trend juist tegenovergesteld.

Het is duidelijk dat bij het verbruik van deze omvang katalysatoren en additieven ook een behoorlijke logistiek komt kijken om al dat poeder geleverd, gelost en opgeslagen te krijgen.

In Europa verloopt het meestal goed georganiseerd met bulkvrachtwagens. Maar in Azië en het Midden-Oosten verloopt dit proces vaak niet zo soepel. Hier worden veelal big bags (van 1 ton) geleverd. Het zal duidelijk zijn dat daar veel meer arbeid aan te pas komt. Ook voor het vereenvoudigen van deze logistieke handelingen heeft Pneumix een aantal standaard systemen ontworpen, zodat de raffinaderij voor het gehele traject van ‘bulkhandling’ bij Pneumix terecht kan.

De Injection Unit, waarmee Pneumix een grote bekendheid heeft, bestaat uit een skid waarin alles gemonteerd is. Een drukvat, waarin gedoseerd wordt, staat op weegcellen gemonteerd. Alle onderdelen, zoals kleppen en ventielen, worden aangestuurd vanuit een weegcomputer waarin een uitgebreid, zelf ontwikkeld, programma zit. Alle voorkomende problemen zijn hierin zoveel mogelijk "getackeld" zodat de installatie zo lang mogelijk kan draaien zonder storingen. Pneumix heeft meer dan 130 installaties geleverd in 32 verschillende landen.

Drukvaste (Exd) CUBEx behuizing

Aangezien de skids allemaal in een explosiegevaarlijke (gas) omgeving staan, zijn de installaties standaard uitgevoerd als ATEX Zone 1 IIB T5 classificatie. Alle niet-Ex componenten zijn gemonteerd in de ‘CUBEx’ drukvaste Ex-d behuizing van Electromach ( II2GExd[ia]IIBT5+H2).

Aangezien de vraag naar (bulk) oplossingen steeds weer nieuwe productontwikkelingen vraagt, zal er samen met Electromach bekeken worden welke Ex-oplossingen hiervoor mogelijk zijn. Eind 2012 begin 2013 gaat een project in Duitsland van start voor het automatisch transporteren van Cokes fines, wanneer dat plaats vindt zullen ook weer de explosieveilige ‘CUBEx’ kasten gebruikt worden.

Vragen?

Stuur ons een e-mail.