Print

Veilig tanken: Statische elektriciteit bij het verladingproces

Bij verlading van explosiegevaarlijke stoffen (bijv. het vullen of legen van een tankwagen) kan statische elektriciteit ontstaan.

Statische elektriciteit ontstaat in vrijwel elk bedrijf. Het ontstaat door wrijving van elektrisch slecht geleidende stoffen. Het elektrostatisch opladen (ESC = Electrostatic Charging) van personen en voorwerpen wordt in de regel niet of nauwelijks waargenomen, maar het ontladen (ESD = Electrostatic Discharge) des te meer. We kennen allemaal de onprettige schokken die gevoeld kunnen worden bij het uitstappen uit een auto of het aanraken van een deurkruk. De meeste ontladingen zijn ongevaarlijk voor mensen en goederen. Echter, elektrostatische ontladingen kunnen ook leiden tot brand, explosie of verstoring en/of beschadiging van elektronische apparatuur.

Een elektrostatische ontlading heeft genoeg energie om een brandgevaarlijke vloeistof of gas te laten ontbranden of exploderen. De benodigde ontstekingsenergie om een brand of explosie te laten ontstaan is afhankelijk van de soort stof, concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid.

In industriële processen dient daarom extra aandacht geschonken te worden aan het verladen van brand- en explosiegevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan vloeistoffen met een vlampunt lager dan 55°C, poeders, korrels, meelproducten of granulaten voor de productie van kunststof. Voor het lossen of laden dient altijd eerst de aardkabel tussen de leverende en ontvangende tank aangebracht te worden. Dit om het spanningsverschil op te heffen. De aardklem als voorzorgsmaatregel is echter niet altijd voldoende. Een veilige oplossing controleert continu de kwaliteit van de aardverbinding, dit kan met behulp van een aardingsmonitor van R.STAHL.

Explosieveilige aardingsmonitor van R.STAHL

De intrinsiekveilige aardklem van de aardingsmonitor zorgt voor een veilige ontlading. De geharde contactpunten waarborgen een correcte verbinding, zelfs bij gecorrodeerde vaten. De rode of groene signaallamp geeft aan of de aarding correct is, terwijl een signaalcontact gebruikt kan worden om een alarmgever, besturing of veiligheidsklep aan te sturen.

R.STAHL heeft meerdere uitvoeringsvormen van de aardingsmonitor, geschikt voor zone 1, 2, 21 en 22.

Toepassingen voor aardingsmonitor

Highlights

  • ATEX, IECEx, GOST, UL do Brasil en DNV gecertificeerd (afhankelijk van type)
  • Geschikt voor zone 1, 2, 21 en 22 (afhankelijk van type)

Veilig werken met camerabewaking

Warmte, kou of nachtelijke werkzaamheden gecombineerd met onvermijdelijke tijdsdruk kan procedurefouten in de hand werken. Competente bediening is dus een must. Visualisatie met STAHL HMI bedieningsschermen bevorderen het volgen van de procedures met ingebouwde controlepunten aangevuld met draadloze product/persoonsidentificatie (bijv. RF-identificatie).
Op afstand kan met een R.STAHL camera, op basis van ethernet/IP, de situatie gevolgd worden. Door bewegingsdetectie of automatische video opname toe te passen, kan met minder personeel veilig gewerkt worden.

EC-710 compact camera
EC-740 zoom camera
EC-740 PTZ camera

Verlichting

Op verladingstations is goede verlichting natuurlijk ook een belangrijk punt.

Noodverlichting met vluchtroute indicatie of TL verlichting (Exlux serie) is veelal nodig. Een uitgebreid pakket met TL- (nood)verlichting, schijnwerpers of handlampen zijn verkrijgbaar. Ook de LED zaklamp is hier een handig hulpmiddel.

LED zaklamp, 6141/6
Noodverlichting, 6108
Schijnwerper, 6521/4

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Back to newsletter