Print

Geventileerde ATEX container voor process analyser (gas-chromatograaf)

Voor een relatie heeft STAHL een explosieveilige container ontwikkeld voor een process analyser die wordt geplaatst op een olieraffinaderij in het Verre Oosten.

Gas-chromatograaf

De gas-chromatograaf meet de hoeveelheid waterstof. Dit dient zo dicht mogelijk bij de procesgasleiding middenin de raffinaderij te gebeuren. De waterstofmeting moet namelijk binnen een maximale tijdsduur gereed zijn. De uiteindelijke lengte van deze verwarmde sample-leiding is van grote invloed op de totale tijdsduur van deze meting.

De Ex-container

De gas-chromatograaf wordt geplaatst in een explosieveilige container. Om ervoor te zorgen dat de container voldoende beschermd is tegen de aanwezige corrosieve omgevingselementen, is de compleet gelaste constructie van de container volledig geïsoleerd en voorzien van de verschillende beschermende coatings.

Om het functioneren van het complete systeem te garanderen, wordt de temperatuur aan de binnenzijde rond de 25°C gehouden, terwijl de omgevingstemperatuur kan variëren tussen -5ºC tot zelfs +60ºC, wat zeer uitzonderlijk is.

Om deze temperatuur te garanderen, wordt de container uitgevoerd met een Atex ventilatie & air conditioning systeem aangevuld met een Atex heater, zodat het systeem onder alle omstandigheden kan opstarten en functioneren.

De explosieveiligheidseisen van deze container hebben voornamelijk betrekking op de binnenzijde. Rondom de gas-chromatograaf zou een potentieel explosieve atmosfeer kunnen ontstaan. De ruimte is dan ook geclassificeerd als ATEX Zone 2, IIB+H2 T3. De gas-chromatograaf meet het waterstof gehalte en werkt bovendien met puur waterstof als referentiegas.

Een Atex ventilatie systeem voorkomt de opbouw van een explosieve atmosfeer. Dit systeem bewaakt en verdunt de mogelijke aanwezige waterstof met schone buitenlucht. Hiervoor wordt een verschildruk tussen de binnen- en buitenzijde gecreëerd door middel van ventilatie. De hoeveelheid waterstof in de atmosfeer wordt onder de gevaarlijke LEL grens gehouden (Lower Explosion Limit) en gemonitored met H2 meters.

Omdat dit systeem dagelijks bezocht wordt door procesoperators wordt, in overleg met de eindklant, ook de hoeveelheid zuurstof gecontroleerd, zodat te allen tijde een veilige werkomgeving is verzekerd.

Het ventilatiesysteem stelt automatisch de luchttoevoer bij, zodra gevaarlijke concentraties gemeten worden van de hoeveelheid waterstof of stikstof. Voor het functioneren van de gas-chromatograaf en het veiligheidssysteem verloopt de signalering en communicatie via het DCS systeem.

Stahl was verantwoordelijk voor de engineering en productie van de totale container constructie, onder andere bestaande uit de container, ATEX HVAC en ventilatie unit, montage van de gaschromatograaf en bijbehorende process-sample conditioning units aan de buitenzijde en Exde controle panelen.

Wat is een gas-chromatograaf?

Schematische opbouw van een gas-chromatograaf
Neem contact op met ons verkoopteam
CAPTCHA image for SPAM prevention If you can't read the word, click here.