Print

Containeroplossing voor de besturing van een ‘rig assist’ van een ‘snubbing’ unit

R.STAHL is gespecialiseerd in het bouwen van containeroplossingen voor gebruik in explosiegevaarlijke gebieden, ook wel TVC’s genoemd (Transportable Ventilated Container).

Voor de firma Balance Point Control (BPC) in Emmen (NL) heeft Electromach, de Nederlandse vestiging van R.STAHL, een containeroplossing ontworpen voor een nieuw te bouwen ‘rig assist’ voor een snubbing unit.

BPC is onderdeel van het Amerikaanse concern Superior Energy Services Inc., een aanbieder van boor- en productiegerelateerde oplossingen voor energieproducenten. BPC is gespecialiseerd in hydraulische ‘Work Over’ units voor ‘snubbing’ diensten, met name voor de Europese on- en offshore markt.

De container die geleverd is aan BPC is gecertificeerd voor gebruik in een Zone 2 omgeving en heeft classificatie Ex II 3G Ex de pz [ia] IIB T3. De container is mobiel en daardoor te gebruiken op meerdere platformen en voldoet aan de Noorse richtlijn Norsok-Standard Z-015.

Het complete besturingssysteem voor de snubbing unit, wat is ontwikkeld door BPC, is geïntegreerd in de containeroplossing samen met de besturing- en visualisatie HMI’s. De container is voorzien van een explosieveilige HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) en een explosieveilige batterijkast.

Ook een explosieveilig brandalarm- en gasdetectiesysteem is geïntegreerd en bovenal het paneel voor de stroomverdeling. Boven de deur aan de buitenkant is een waarschuwingslicht gemonteerd om omstanders te waarschuwen bij een storing. Uit het STAHL productenassortiment zijn o.a. de klemmenkasten (serie 8146 en 8150), de (nood)verlichting (serie 6000 en 6108) en de flitslichten (serie 6161) gebruikt voor de installatie in de container.

De container wordt op overdruk gezet om de explosieveiligheid te waarborgen. De veilige non-Ex atmosfeer, die binnenin de container wordt gecreëerd d.m.v. overdruk, kan worden gerealiseerd door ventilatie. Dankzij een 15 meter lange luchtslang wordt frisse lucht uit de veilige zone aangezogen en gebruikt voor ventilatie.

HVAC

De HVAC die in de container geïntegreerd is, is een gecombineerde ‘purge/pressurization’ unit. Meestal wordt de HVAC op de korte zijde van de container gemonteerd, echter in dit geval is er specifiek voor gekozen om de HVAC volledig in de container in te bouwen. De klant wilde graag een compacte oplossing die aan de Norsok-Standard Z-015 diende te voldoen. In deze richtlijn staat aangegeven dat een container geen uitstekende delen mag hebben.

(Meer informatie over HVAC's)

Batterijkast

De container is voorzien van een batterijkast van Electromach die als back-up dient voor de BPC installatie. Het besturingspaneel van de ‘snubbing’ unit werkt op 24VDC. In geval van een stroomstoring neemt de batterijkast de stroomvoorziening over, zodat een operator de mogelijkheid heeft een gecontroleerde ‘shut-down’ uit te voeren.

(Meer informatie over batterijkasten)

Camera systeem

Op het platform zijn een aantal explosieveilige camera’s van R.STAHL geïnstalleerd, 4 Dome camera’s (EC-750) en 1 Compact camera (EC-710) om de veiligheid te bewaken. In de container is het besturingssysteem van de camera’s voorzien van een zestal videoschermen om een real-live beeld te geven van de situatie op het platform. Alle camera’s zijn geïmplementeerd en geconfigureerd door Electromach.

Andere producten die in de containeroplossing zijn gebruikt:

Compact emergency lighting (6108)
Flashlight (6161)
Junction box, SS (8150)
Compact camera (EC-710)

Vragen?

Neemt u dan gerust contact met ons op. 

Back to newsletter