Print

STAHL levert ‘analyzer houses’ aan Petrom raffinaderij in Roemenië

Afgelopen december heeft STAHL 4 ‘analyzer houses’ geleverd voor de Petrom Petrobrazi raffinaderij in Roemenie. De opdracht was verkregen via de Roemeense vertegenwoordiging van Stahl.

 

‘Analyzer house’ met HVAC- & pressurization unit

In een kort tijdsbestek diende STAHL 4 volledig uitgeruste containers geschikt voor analyse apparatuur te leveren, inclusief de nieuwe ATEX gecertificeerde HVAC- & pressurization unit.

Aan de containers werden hoge eisen gesteld op het gebied van brandveiligheid en isolatie. De containerconstructie is daarom volledig gelast, voorzien van dikke brandwerende panelen en uitgevoerd in meerdere beschermende coatings.

De containers worden geplaatst in een explosiegevaarlijke omgeving en voldoen dan ook aan de ATEX Zone 1, IIB+H2, T4 classificatie.

HVAC- & pressurization unit

De containers, bestemd voor gebruik als ‘analyzer house’, zijn voorzien van een HVAC- & pressurization unit; een HVAC systeem met ‘purge’ en ‘pressurization’ functie bestemd voor het koelen, het spoelen en het op druk houden van de container. Hiervoor wordt buitenlucht, van buiten de gevaarlijke zone, aangezogen via de luchtkanalen (de zogenoemde Air Stacks). Volgens klantspecificatie zijn de HVAC units voorzien van een dubbel ventilatiesysteem.

In samenspraak met de klant is een systeem geïnstalleerd, waarbij de container eerst gedurende een bepaalde tijd gespoeld wordt, om eventueel aanwezige gevaarlijke gassen te verdunnen en te verdrijven. Vervolgens komt via het lokale besturingssysteem een vrijgave voor het inschakelen van de overige systemen. De ‘pressurization functie’ zorgt voor voldoende ventilatie en overdruk, om de opbouw van gevaarlijke gassen te voorkomen.

Naast de HVAC- & pressurization unit, zijn alle 4 containers voorzien van de nodige distributiepanelen en besturingscomponenten, zoals Exd en Exe behuizingen voor de voeding van alle geïnstalleerde systemen en voor alle door de klant te plaatsen apparatuur, zoals analyzers en testapparatuur. Verder zijn de containers voorzien van meerdere brand- en gasdetectie sensoren. De besturingskasten, sensoren, kabelbanen en HVAC zijn zodanig efficiënt gepositioneerd, dat er zoveel mogelijk ruimte overbleef voor de montage van de klantapparatuur.

Aan zowel de binnen- als buitenkant van de containers is een modulair framewerk aangebracht voor het plaatsen van analyzers, meetapparatuur en andere apparatuur. Hierbij is uiteraard rekening gehouden met de doorvoer van procesleidingen en bekabeling van willekeurige diktes, middels speciale doorvoermodules in de containerwand. Op deze manier is een grote mate van flexibiliteit gecreëerd voor de klant voor het plaatsen van de eigen apparatuur.

Transport

Gezien de grote afmetingen van de containers was het noodzakelijk de containers met speciaal transport naar Roemenië te vervoeren, waarbij alleen ’s nachts gereden kon worden. Voor het transport zijn alle ‘uitstekende delen’, zoals de buitenverlichting, gedemonteerd, om zo eventuele transportschade te voorkomen. Ondanks de slechte condities van de wegen in Roemenië zijn de containers onbeschadigd op de eindlocatie gearriveerd, mede dankzij de degelijke uitvoering van zowel de containers als de toebehoren.

Op de Petrobrazi Refinery worden de containers voorzien van de separaat meegeleverde dakconstructies voor bescherming tegen extreme weersomstandigheden en een Air Stack voor de HVAC unit.

De Petrom raffinderij, Romenië

Met twee raffinaderijen, Arpechim en Petrobrazi, en een capaciteit van 8 miljoen ton per jaar, is Petrom de grootste raffinaderij in Roemenië. De beide raffinaderijen zijn aangesloten op een uitgebreide pijplijn infrastructuur die ruwe olie transporteert vanuit de Petrom velden en ruwe olie importeert van de Constanta Olie Terminal in de Zwarte Zee.

De beide raffinaderijen van Petrom worden continue onderhouden om aan de toenemende vraag naar olieproducten te kunnen blijven voldoen. Op deze manier verhoogt Petrom de efficiëntie, productie en kwaliteit van de olie. Met ingang van 2009 voldoen de producten van de twee raffinaderijen aan de EU milieu- en kwaliteitseisen door het implementeren van uitgebreide moderniseringsprocessen.

Tip: de volgende producten zijn o.a. toegepast in de container:

8570: Wandcontactdoos + steker
8264: CUBEx Exd behuizing
6118: Noodverlichting
6000: TL-armatuur

Download

HVAC & Pressurization

2.4 M