Print

50-Jarig jubileum Electromach

Dit jaar viert Electromach (de Nederlandse vestiging van STAHL) haar 50-jarig jubileum. Tijd om nog eens even terug te blikken hoe het allemaal is begonnen:

Op 1 september 1962 is de oprichter van Electromach, de heer H. Roerink, in zijn zolderkamer begonnen met Electromach. Hij zal zich toen niet gerealiseerd hebben dat, wat toen begon met het verhandelen van losse componenten, nu is uitgegroeid tot een systemen bedrijf met ruim 175 medewerkers in Nederland en Belgiƫ.

Als voormalig medewerker van het Hazemeijer-concern kende de heer Roerink het klappen van de zweep in de wereld van de elektrotechniek. Al snel werd aan de Beukweg in Hengelo een pand gehuurd voor opslag en voor het verrichten van kleine assemblagewerkzaamheden. In 1972 werd het pand aan de Hamerstraat betrokken waar Electromach de ruimte kreeg om verder te groeien. Hier werden in eigen beheer de explosieveilige componenten geassembleerd. Ook werden in die tijd grote besturing- en controlepanelen gebouwd volgens klantspecificatie van vele grote oliemaatschappijen, zoals Shell, BP en Aramco.

In drukke periodes stonden de, voor Electromach medewerkers bekende groene Aramco panelen, zelfs in de gang klaar om verscheept te worden. Een teken dat uitbreiding van het bedrijfsband niet kon uitblijven. De aankoop van de naastliggende grond en gebouwen hebben de groei van het bedrijf daar verder mogelijk gemaakt. Enige tijd later heeft de heer Wijnen het stokje van de heer Roerink overgenomen als algemeen directeur. In 1998 is Electromach overgenomen door de firma R.STAHL AG.

In een krantenartikel uit het archief van 25 jaar geleden werd Electromach omschreven als "een zaadje van de Hazemeijer-boom dat zelfstandig tot wasdom is gekomen".

En om nog maar even verder te gaan met botanische beeldspraak; de boom is gezond en goed geworteld en zal in de storm van economische crisis misschien wat blad verliezen maar er zullen zeker geen takken afbreken.