Print

Besturingsssysteem voor 'dual blower station' (Roots blower)

Het complete besturingssysteem is geleverd in een container. In een afgeschermd deel van de container zijn twee transformatoren geïnstalleerd om de middenspanning (6kV) te transformeren naar 690V. Deze spanning is nodig voor de hoofdmotoren die de ‘blowers’ aandrijven. De motoren worden bestuurd door frequentieregelaars die ook in de container zijn geplaatst.

De container is verder voorzien van een MCC (Motor Control Center) die voor de aansturing van de andere motoren en de heaters in het systeem zorgt. Het besturingspaneel, één voor elke Blower, komt in het veld te staan in een controle kamer. De communicatie (serieel) tussen de besturingspanelen en de frequentieregelaars gebeurt op basis van devicenet.

Het besturingssysteem wordt gebruikt voor de besturing van een dual 'blower' station, ook wel 'roots blower' genoemd. Het systeem wordt geleverd aan de firma Rosscor met als eindbestemming een olieveld in Rusland.

Roots Blower

De ‘roots blower’ is een positieve verdringingspomp voor gassen en wordt toegepast bij lage drukken (ca. 1 bar) met een groot debiet (volume). De naam 'Roots' komt van de gebroeders Philander en Francis Marion Roots (USA), die dit type compressor voor het eerst gepatenteerd hebben in 1860.

Bij deze toepassing zorgt de Blower voor het (atmosferisch) op druk brengen van het gas om deze vervolgens naar de eerste trap te leiden van een compressor station.

  1= rotor 1

  2= casing

  3= rotor 2

  a= low pressure gas in

  b= fluid compressed in rotor void

  c= higher pressure gas out