Print

STAHL in Brazilië

(door onze Senior Field Engineer ter plaatse, Jan Willem Gerdingh)

Van zijn eerste ‘field job’ heeft Electromach’s nieuwe Field Service Engineer, Jan Willem Gerdingh, een reisverslag bijgehouden. Hier volgt zijn verhaal:

Het is alweer bijna 5 weken geleden dat ik met Electromach collega René Mikkers op het vliegtuig stapte richting Brazilië. Mijn eerste trip die kant op en tevens mijn eerste field job voor Electromach. René gaat mij inwerken op het gebied van ATEX installaties, de specialisatie van Electromach. Daarnaast zal ik René ondersteunen op het gebied van de PLC-besturing en communicatie met diverse monitoring- en besturingssystemen van andere leveranciers.

Electromach’s nieuwe Senior Field Service Engineer

Een korte introductie van mijzelf:

Als Senior Field Service Engineer zal ik mij voornamelijk bezig houden met het testen en in bedrijf stellen van de besturingssystemen die de afdeling System Solutions ontwerpt en bouwt. Van huis uit ben ik een werktuigbouwer, maar ik heb mij de laatste jaren steeds meer toegelegd op besturingssystemen en alles wat daaraan gerelateerd kan zijn. Mijn professionele carrière heb ik voornamelijk in het veld doorgebracht, nationaal maar vooral internationaal.

Het project in Brazilië

Het gaat om een groot project bij eindklant Petrobras. De firma Howden Thomassen Compressors uit Rheden (NL) heeft voor diverse raffinaderijen 10 compressoren geleverd voor het comprimeren van waterstofgas ten behoeve van het ontzwavelen van diesel.

Aangezien waterstof een explosieve substantie is, verzorgt Electromach de explosieveilige junction boxes, local panels en besturingskasten.

De site REPAR, waar we aan het werk gaan ligt even buiten Curitiba. Het betreft de nieuwbouw van een raffinaderij en er werken zo’n 14.000 mensen aan het project. Die worden met hele rijen bussen vervoerd. De hoofdaannemer en uitvoerder heeft op het terrein van Petrobras een klein dorp neergezet (Village do Conpar) met een enorme kantine waar duizenden werknemers in een uur tijd een volledige warme maaltijd kunnen genieten. Er staan diverse kantoorgebouwen voor iedereen die maar iets te maken heeft met het project (ook wij krijgen een eigen kantoorruimte toegewezen). Al deze gebouwen zijn in beginsel tijdelijk. Als het project is afgerond zullen de meeste gebouwen gesloopt worden.

Jan Willem en René krijgen een eigen kantoorruimte ter beschikking

Het project, wat betreft Howden Thomassen Compressors (HTC) en Electromach, bestaat uit 4 compressoren in twee afzonderlijke gebouwen. Twee HTC C35 en twee C85.4 machines. Die laatste twee zijn in het eindstadium van elektrisch installatiewerk en dus kunnen de verrichtingen van de contractors geïnspecteerd worden. Daarvoor is Electromach ter plaatse; kabels, kabelwartels, junction boxes etc. moeten voldoen aan de ATEX specificaties. Parallel wordt aan allerlei leidingwerk en utilities gewerkt. Aan alle systemen worden hoge eisen gesteld. De einddruk van de compressor is zo’n 143 bar en lekkages van lassen of koppelingen kunnen niet veroorloofd worden.

Na een eerste inspectie blijkt dat er nog wat aanvullend werk ligt voor de contractors als het gaat om ATEX voorschriften. De meeste kabels zijn echter aangesloten, dus de schakelkast in de sub-room kan ingeschakeld worden. Hier wordt vooral gekeken naar de communicatie modules en de redundant PLC.

Het testen van de I/O (loop checks) kan beginnen en de communicatie met het DCS (Distributed Control System), Bently Nevada (health monitoring system voor de compressor), Hoerbiger (capaciteit regeling), MCC ruimte (Motor Control Centre) etc. kan worden getest.

De besturing van Electromach ontvangt en verstuurt data en/of hard-wired signalen van alle systemen en verzorgt dus niet alleen de basisbesturing van de compressor. Deze dient ook als "Data Hub" voor diverse systemen.

De verrichtingen van de contractors aan de geleverde installaties worden geïnspecteerd.

Door de gewijzigde planning maak ik de eerste start van de machine niet mee. Voor mij zitten de eerste 5 intensieve weken er op. In deze weken heb ik veel ervaring kunnen opdoen met de systemen die Electromach ontwerpt, bouwt en uiteindelijk, in samenwerking met diverse leveranciers van systemen voor deze sector, in bedrijf stelt. Er moeten nog zeker vijf van deze compressoren in bedrijf gesteld worden en dat zal voor mij betekenen dat ik binnenkort weer in het vliegtuig zit richting Brazilië.