Print

Motorbesturing voor Hydraulic Power Unit

In navolging op de containeroplossing die STAHL/Electromach heeft geleverd aan de firma BPC (Balance Point Control) in Emmen (NL), heeft STAHL in samenwerking met de firma Hycos in Raamsdonksveer de besturing voor een ‘Hydraulic Power Unit’ oftewel een HPU gebouwd. Hycos (Hydraulics and Control Systems) heeft alle disciplines in huis voor het ontwerpen en bouwen van hydraulische installaties inclusief hardware en software voor de besturing. In overleg met eindklant BPC is besloten de bouw van de besturing compleet uit te besteden aan STAHL.

De Hydraulic Power Unit is volledig door de firma Hycos ontwikkeld en gebouwd. De unit is bestemd voor hetzelfde project van BPC waarvoor STAHL destijds de containeroplossing heeft geleverd, namelijk een nieuw te bouwen ‘snubbing unit’ (dit artikel is te lezen in de voorgaande editie van onze nieuwsbrief, februari 2013).
Dit is voor de eindklant de motivatie geweest om ook de besturing van de HPU bij STAHL onder te brengen.

Artikel: Containeroplossing voor de besturing van een "rig assist" van een "snubbing" unit

HPU (Hydraulic Power Unit)

De HPU is een compleet hydraulisch systeem waarbij alle componenten onderling zorgen voor de aandrijving van de snubbing unit. De unit is uitgevoerd met 4 elektromotoren die 4 hydraulische pompen aandrijven, waarbij elke elektromotor is voorzien van een eigen softstarter.

Deze configuratie is gekozen, zodat de opstartstroom beperkt zal blijven en een hoge mate van redundancy gewaarborgd is. Door middel van de hydraulische schakelingen kan de operator per pomp een keuze maken of deze het ‘jack’ of het ‘aux systeem’ aandrijft, hetgeen een flexibele en zeer betrouwbare configuratie oplevert.

De opdracht voor STAHL bestond uit het samenbouwen van een motorbesturing, voor de 4 elektromotoren, passend in ‘de kopse kant’ van een standaard container, met een maximale breedte van 2 meter! Ook was de beschikbare hoogte beperkt. Samen met de engineers van Hycos is het gelukt om na een diepgaande samenwerking tot een betrouwbaar ontwerp te komen dat aan alle gewenste specificaties voldoet.

Tevens dient de besturing bestand te zijn tegen extreme schommelingen van de container, omdat het mogelijk moest zijn om de container verticaal, dus met de deuren aan de onderkant, te hijsen, zodat deze door een nauwe opening op het platform geplaatst kan worden.

'Exd' oplossing, CUBEx

Door gebruik te maken van de drukvaste ‘Exd’ CUBEx behuizingen in combinatie met Electromach’s roestvrijstalen BE behuizingen, was het mogelijk een compact paneel te bouwen. Eén van de grootste voordelen van de CUBEx behuizingen zijn de rechte wanden, waardoor de kasten geschikt (en goedgekeurd) zijn om dicht naast elkaar te monteren (20mm).

Vanwege de beperkte ruimte zijn de kabelinvoeringen in de achterwand van het paneel geplaatst.

De 4 softstarters zijn, evenals de bijbehorende PLC besturing, afzonderlijk in de Exd CUBEx behuizingen gemonteerd.

De container voldoet aan de Norsok Z-015 richtlijn en de besturing is geclassificeerd volgens ATEX (Ex II 2G Exde [ia] IIB T4).

Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Back to newsletter